Behandelingen

Alle behandelingen

Algemene tandheelkunde

Algemene tandheelkunde zijn alle behandelingen die door een algemeen tandarts worden uitgevoerd. Dit zijn bijvoorbeeld vullingen, kronen, extracties en wortelkanaalbehandelingen.

• Vullingen
• Kronen
• Bruggen
• Extracties
• Verdovingen
• Wortelkanaalbehandelingen
• Röntgenfoto’s

Mondhygiëne

Het doel van een mondhygiëne behandeling is het voorkomen van tandheelkundige problemen. We streven hierbij naar een gezond gebit, en naar gezond tandvlees. Wij werken aan uw mondgezondheid door het optimaliseren van uw mondhygiëne en reinigen professioneel uw gebit. Dit gaat in teamverband waarbij u zelf de belangrijkste schakel bent, aangevuld met adviezen en behandelingen van onze tandartsen, mondhygiënisten en (preventie-) assistentes.

Endodontologie

In iedere tand of kies bevinden zich wortelkanalen met daarin de zogenaamde pulpa: weefsel dat uit zenuwen en bloedvaatjes bestaat. De pulpa kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een ongeval. Gevoeligheid voor warmte en koude, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat er (nog) geen klachten zijn. De tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van de kies. De tandarts kan dan een wortelkanaalbehandeling (of endodontische behandeling) uitvoeren. Tijdens zo’n behandeling worden alle wortelkanalen zorgvuldig gereinigd en opgevuld. 

Prothetische behandelingen

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen door; een partiële prothese, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt. Een prothese bestaat er in verschillende vormen; op metaalbasis(frameprothese) of zonder metaal(kunstharsbasis) en hard of flexibel. Een gebitsprothese kan direct na het trekken van tanden of kiezen geplaatst worden, maar soms wordt er gewacht. Voor het maken van een prothetische voorziening werken wij samen met erkende tandtechniekers en tandprothetici.

Esthetische tandheelkunde

Er zijn verschillende oorzaken voor het verkleuren van een gebit. Bijvoorbeeld door een ongeval of een harde klap. De tand krijgt dan een gele, grijze of soms zelfs blauwe kleur. Hoewel het tegenwoordig bijna niet meer voorkomt, kunnen tanden ook verkleuren na een wortelkanaalbehandeling. Wanneer we ouder worden, verandert het tandbeen (het dentine) van kleur en worden tanden geler. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit. Er bestaan verschillende mogelijkheden om een verkleuring te behandelen. Bleken is hier een mogelijkheid voor, maar ook vullingen, facings, kronen en bruggen zijn hier voorbeelden van.  

Gewoon Gaaf

Gewoon Gaaf is een cariës(gaatjes)preventie methode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De preventiemethode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van cariës. Wie goed zijn tanden poetst en er een verstandig voedingspatroon op na houdt, kan zijn gebit gewoon gaaf houden! Uit wetenschappelijk onderzoek in Nederland (dr. Erik Vermaire 2013) blijkt dat de Gewoon Gaaf-methode tot 70% minder gaatjes kan leiden. 

De tandarts of mondhygiënist geeft de ouder en het kind advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. Hij begeleidt het kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgt de ouder en het kind voor het gebit van het kind? Hoe is het met zijn mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is het kind aan het wisselen? Heeft hij/zij (beginnende) gaatjes in het gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de tandarts het moment waarop hij de (ouder van) het kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Soms zal hij de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu, en is daarom maatwerk.

Tandenpoetsen en napoetsen
Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf-mondzorgverleners coachen hun patiënten daarbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Adviseer daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1 keer per dag na te poetsen, ook als elektrisch wordt gepoetst. Met het napoetsen maken ouders tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het tiende jaar blijft het belangrijk dat ouders en mondzorgverleners het tandenpoetsen begeleiden en controleren.

De Gewoon Gaaf-methode helpt kinderen hun gebit gaaf te houden. Onder begeleiding van de mondzorgverlener kunnen ouders, samen met hun kind het gebit gaaf en de mond gezond houden. Gewoon Gaaf! Doe je mee?

https://ivorenkruis.org/programmas/gewoon-gaaf/wat-is-gewoon-gaaf/